Zimné menu, ktoré ulahodí aj oku

16.12.2019 20:19

Vianočné sviatky sú ako stvorené na spoločné stolovanie s najbližšími. Naservírujte rodine a priateľom zimné dobroty, ktoré nielen skvele chutia, ale aj štýlovo vyzerajú! Aby sa podarili podľa predstáv, siahnite po kvalitných ingredienciách – akým je slovenské mlieko a výrobky z neho. Či už je to smotana, maslo, syr alebo šľahačka – označenie „pôvodom zo Slovenska“ vám dá záruku, že príprava vyjde na jednotku!

 

Veselé prázdninové raňajky

Lievancový snehuliak

Potrebujeme:

  • strúhaný kokos
  • jahody
  • jablko
  • čučoriedky
  • kúsok mrkvy
  • slovenskú šľahačku
  • slané tyčinky
  • kúsky čokolády
  • ozdoby na pečenie
  • 125 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 4 PL oleja
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 150 ml slovenského mlieka

Postup:

Vajce, zmäknuté slovenské maslo, kryštálový cukor, olej a slovenské mlieko vymiešame mixérom. Do zmesi pridáme múku s kypriacim práškom a opäť premiešame. Na rozpálenú panvicu dáme trochu oleja a lievance opečieme z oboch strán. Necháme trochu vychladnúť, potrieme šľahačkou a posypeme strúhaným kokosom. Z jahôd vytvoríme mikulášsku čiapku a srdiečka. Zo šľahačky urobíme brmbolec, lem na čiapku a stuhu na darčeky z jablka. Ruky vytvoríme z tyčiniek. Oči spravíme z čučoriedok. Úsmev a gombíky vytvoríme z kúskov čokolády, nos z kúska mrkvy.

 

Jednoduché predjedlo s vianočným motívom

Syrové vianočné stromčeky

Potrebujeme:

  • šalátové uhorky
  • slovenský mäkký čerstvý syr
  • červenú papriku
  • sladkú mletú papriku
  • slovenský roztierateľný syr
  • toastový chlieb

 

Postup:

Chlieb natrieme roztierateľným slovenským syrom. Uhorky umyjeme a nastrúhame na tenké plátky. Rovnomerne ich navrstvíme na natretý chlieb. Z mäkkého čerstvého slovenského syra vykrojíme stromčeky. Vykrojený stromček a jeho obrys uložíme na uhorky. Môžeme posypať umytou nasekanou červenou paprikou alebo mletou sladkou paprikou.

 

Sýty hlavný chod

Vianočná kapustnica

Potrebujeme: 

  • 1 kg kyslej kapusty 
  • 3 PL horúcej vody 
  • 50 g sušených húb 
  • 100 g sušených sliviek 
  • domácu klobásu 
  • 400 g bravčového mäsa 
  • 2 menšie cibule 
  • 4 bobkové listy 
  • na hrot noža mletý muškátový oriešok 
  •  3 PL mletej červenej sladkej papriky 
  • olej 
  • mleté čierne korenie 
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • slovenskú kyslú smotanu 

Postup: 

Na rozpálenom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme umyté a na menšie kocky pokrájané bravčové mäso, bobkové listy, čierne korenie, muškátový oriešok a pomaly dusíme. Do misky s vodou namočíme hríby. Mäso dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nie je polomäkké a pridáme k nemu mletú červenú papriku. Potom pridáme aj namočené huby. Po 10 minútach restovania, keď je mäso takmer mäkké, pridáme premytú a nakrájanú kyslú kapustu a na kocky nakrájané zemiaky. Kapustu premiešame s mäsom a zalejeme 3 L horúcej vody. Kapustnicu necháme pomaly variť. Po 20 - 30 minútach ju ochutnáme, ochutíme soľou a pridáme pokrájané sušené slivky. Keď sú mäso a zemiaky úplne mäkké, pridáme nakrájanú klobásu a kapustnicu odstavíme. Podávame so slovenskou kyslou smotanou.

 

Super rýchly efektný dezert

Jahodoví Santa Clausovia

Potrebujeme:

  • čerstvé jahody
  • slovenskú smotanu na šľahanie
  • čierny sezam alebo iné tmavé semienka


Postup:

Jahody očistíme, umyjeme a priečne prekrojíme. Zo slovenskej smotany na šľahanie vyšľaháme lahodnú šľahačku. Jahody naplníme šľahačkou. Zo šľahačky vytvoríme aj gombíky a brmbolec. Semienka čierneho sezamu použijeme ako oči.

 

Niečo tekuté na zahriatie

Horúce tekuté gaštany

Potrebujeme: 

  • slovenské plnotučné mlieko 
  • gaštanové pyré 
  • javorový sirup 
  • smotanu na šľahanie 
  • horkú čokoládu 
  • škoricu 

 

Postup: 

Mlieko a gaštanové pyré dáme spolu do hrnca a vyšľaháme metličkou, pomaly zohrievame a za stáleho miešania privedieme po bod varu. Nápoj odstavíme zo sporáka, primiešame doň kocky čokolády a miešame, až kým sa neroztopia. Medzitým vyšľaháme smotanu do šľahačky. Nápoj osladíme javorovým sirupom podľa chuti a podávame so šľahačkou a posypaný škoricou.

 

 

Fotogaléria: Zimné menu, ktoré ulahodí aj oku