Zimné menu, ktoré ulahodí aj oku
Vianočné sviatky sú ako stvorené na spoločné stolovanie s najbližšími. Naservírujte rodine a priateľom zimné dobroty, ktoré nielen skvele chutia, ale aj štýlovo vyzerajú! Aby sa podarili podľa predstáv, siahnite po kvalitných ingredienciách – akým je slovenské mlieko a výrobky z neho. Či už je to smotana, maslo, syr alebo šľahačka – označenie „pôvodom zo Slovenska“ vám dá záruku, že príprava vyjde na jednotku!
Veselé prázdninové raňajky
Lievancový snehuliak
Potrebujeme:
- strúhaný kokos
- jahody
- jablko
- čučoriedky
- kúsok mrkvy
- slovenskú šľahačku
- slané tyčinky
- kúsky čokolády
- ozdoby na pečenie
- 125 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 PL masla
- 2 PL kryštálového cukru
- 4 PL oleja
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 150 ml slovenského mlieka
Postup:
Vajce, zmäknuté slovenské maslo, kryštálový cukor, olej a slovenské mlieko vymiešame mixérom. Do zmesi pridáme múku s kypriacim práškom a opäť premiešame. Na rozpálenú panvicu dáme trochu oleja a lievance opečieme z oboch strán. Necháme trochu vychladnúť, potrieme šľahačkou a posypeme strúhaným kokosom. Z jahôd vytvoríme mikulášsku čiapku a srdiečka. Zo šľahačky urobíme brmbolec, lem na čiapku a stuhu na darčeky z jablka. Ruky vytvoríme z tyčiniek. Oči spravíme z čučoriedok. Úsmev a gombíky vytvoríme z kúskov čokolády, nos z kúska mrkvy.
Jednoduché predjedlo s vianočným motívom
Syrové vianočné stromčeky
Potrebujeme:
- šalátové uhorky
- slovenský mäkký čerstvý syr
- červenú papriku
- sladkú mletú papriku
- slovenský roztierateľný syr
- toastový chlieb
Postup:
Chlieb natrieme roztierateľným slovenským syrom. Uhorky umyjeme a nastrúhame na tenké plátky. Rovnomerne ich navrstvíme na natretý chlieb. Z mäkkého čerstvého slovenského syra vykrojíme stromčeky. Vykrojený stromček a jeho obrys uložíme na uhorky. Môžeme posypať umytou nasekanou červenou paprikou alebo mletou sladkou paprikou.
Sýty hlavný chod
Vianočná kapustnica
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 3 PL horúcej vody
- 50 g sušených húb
- 100 g sušených sliviek
- domácu klobásu
- 400 g bravčového mäsa
- 2 menšie cibule
- 4 bobkové listy
- na hrot noža mletý muškátový oriešok
- 3 PL mletej červenej sladkej papriky
- olej
- mleté čierne korenie
- 4 stredne veľké zemiaky
- slovenskú kyslú smotanu
Postup:
Na rozpálenom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme umyté a na menšie kocky pokrájané bravčové mäso, bobkové listy, čierne korenie, muškátový oriešok a pomaly dusíme. Do misky s vodou namočíme hríby. Mäso dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nie je polomäkké a pridáme k nemu mletú červenú papriku. Potom pridáme aj namočené huby. Po 10 minútach restovania, keď je mäso takmer mäkké, pridáme premytú a nakrájanú kyslú kapustu a na kocky nakrájané zemiaky. Kapustu premiešame s mäsom a zalejeme 3 L horúcej vody. Kapustnicu necháme pomaly variť. Po 20 - 30 minútach ju ochutnáme, ochutíme soľou a pridáme pokrájané sušené slivky. Keď sú mäso a zemiaky úplne mäkké, pridáme nakrájanú klobásu a kapustnicu odstavíme. Podávame so slovenskou kyslou smotanou.
Super rýchly efektný dezert
Jahodoví Santa Clausovia
Potrebujeme:
- čerstvé jahody
- slovenskú smotanu na šľahanie
- čierny sezam alebo iné tmavé semienka
Postup:
Jahody očistíme, umyjeme a priečne prekrojíme. Zo slovenskej smotany na šľahanie vyšľaháme lahodnú šľahačku. Jahody naplníme šľahačkou. Zo šľahačky vytvoríme aj gombíky a brmbolec. Semienka čierneho sezamu použijeme ako oči.
Niečo tekuté na zahriatie
Horúce tekuté gaštany
Potrebujeme:
- slovenské plnotučné mlieko
- gaštanové pyré
- javorový sirup
- smotanu na šľahanie
- horkú čokoládu
- škoricu
Postup:
Mlieko a gaštanové pyré dáme spolu do hrnca a vyšľaháme metličkou, pomaly zohrievame a za stáleho miešania privedieme po bod varu. Nápoj odstavíme zo sporáka, primiešame doň kocky čokolády a miešame, až kým sa neroztopia. Medzitým vyšľaháme smotanu do šľahačky. Nápoj osladíme javorovým sirupom podľa chuti a podávame so šľahačkou a posypaný škoricou.