Varenie bez zvyškov
Aj počas mesiaca jún, už po piatykrát, pripravilo Tesco v spolupráci so šéfkuchárom Jaroslavom Ertlom, odborníkom na zero waste projekt Varenie bez zvyškov. Cieľom tohto projektu je naučiť zamestnancov a širokú verejnosť nakupovať len suroviny, ktoré vieme spotrebovať a variť bez zvyškov a zbytočného plytvania.
Kalerábový tatarák, beluga šošovica, krevety
Suroviny na 10 porcií:
- 1000 g Krevety očistené mrazené
- 80 ml Olej
- 50 g Maslo
- Soľ
- Korenie z mlynčeka
- 400 g Kaleráb čerstvý
- 150 g Mascarpone alebo Lučina
- 100 g Šošovica beluga
- 100 g Červená reďkovka
- 50 ml Aceto bianco
- 100 ml Olivový olej
- Klíčky na ozdobu
Postup:
Očistený kaleráb nakrájame na jemné kocky a zamiešame s mascarpone. Ochutíme soľou a korením, zľahka zamiešame a dáme do chladničky. Umytú reďkovku nakrájame na jemné kolieska, ktoré dáme do studenej vody, použijeme na dekoráciu na záver. Šošovicu uvaríme a necháme vychladiť a následne ochutíme olejom, soľou, korením a acetom balsamicom. Na panvici rozohrejeme olej s maslom a sprudka, ale krátko orestujeme rozmrazené krevety, ktoré dochutíme soľou a korením.
Kalerábový tatarák dáme do kruhovej formičky a pridáme ochutenú šošovicu, dekorujeme plátkami reďkovky, výhonkami a klíčkami. Na záver pridáme opečené krevety.
TIP: Na obmenu chuti môžeme nahradiť časť mascarpone kokosovým krémom.
Kalerábová polievka, wakame riasa
Suroviny na 10 porcií:
- 600 g Kaleráb
- 400 g Jablká zelené (Granny smith)
- 100 g Cibuľa
- 100 ml Olej
- 0,12 g Šafrán
- 70 g Maslo
- Soľ
- Korenie čierne z mlynčeka
- Limetková šťava
- 300 g Wakame riasa so sezamom (hotová uvarená)
Postup:
Na svetlom cibuľkovom základe orestujeme očistený a nakrájaný kaleráb. Zalejeme vodou, osolíme a necháme variť do mäkka. Cca 5 min. pred koncom varu pridáme očistené jabĺčka a šafran. Keď je všetko uvarené, suroviny rozmixujeme na hladké pyré a podľa hustoty konzistencie dolejeme vodu a prevaríme. Polievku dochutíme a na záver zjemníme maslom. Podávame s riasou wakame.
TIP: Na obmenu môžeme použiť rôzne druhy vložiek, ako napr. ochutené halušky s bylinkami (petržlenové halušky).