Valentínske menu na celý deň
Sviatok zaľúbených môžete uchopiť rôznymi spôsobmi. Niekto kupuje svojej polovičke darčeky, niekto neoslavuje vôbec. Čo tak pripraviť pre vašu polovičku niečo v kuchyni? Pripravili sme pre vás výber jednoduchých receptov a veríme, že sa nimi budete inšpirovať a vyslúžite si minimálne jeden veľký sladký bozk.
Sladké raňajky
Počet porcií: 10
Potrebujeme: vafľovač, strúhadlo
Suroviny:
- 6 vajíčok
- 60 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 2 lyžice mlieka Pilos
- 60 g masla Pilos
- 1 limetka
- štipka soli Castello
- 80 g kryštálového cukru Castello
- 125 g hladkej múky Castello
- 475 g broskýň z konzervy Freshona
- 4 lyžice strúhaného kokosu Belbake
- rastlinný olej Promienna
- 8 – 10 guľôčok vanilkovej zmrzliny Gelatelli
Cesto
Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Smotanu a mlieko zohrejeme. Maslo vymiešame s nastrúhanou limetkovou kôrou, soľou a cukrom do peny. Za stáleho miešania pridáme žĺtky, múku, limetkovú šťavu a zohriatu smotanu s mliekom. Opatrne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Necháme 30 minút odpočívať.
Broskyne
Broskyne scedíme a nakrájame na plátky. Strúhaný kokos opečieme na panvici bez použitia tuku. Necháme vychladnúť a potom ním posypeme nakrájané broskyne.
Vafle
Odpočinuté cesto premiešame a nalievame po naberačkách do stredu rozohriateho vafľovača (nerozlievame až ku krajom), ktorý sme potreli olejom. Pečieme dozlatista. Hotové vafle podávame s kokosovými broskyňami a vanilkovou zmrzlinou.
Delikátne rizoto s morčacím mäsom
Počet porcií: 12
Potrebujeme: strúhadlo, naberačka, väčšia panvica
Suroviny:
- 250 g morčacích pŕs vcelku
- 1 šalotka
- 3 stonky stonkového zeleru
- olivový olej Primadonna
- soľ Castello mleté čierne korenie
- Mikado čerstvý tymian
- 100 g ryže Arborio Italiamo
- 100 g sušených paradajok s kaparami Italiamo
- 100 ml bieleho suchého vína
- cca 1 l zeleninového vývaru
- 1 lyžica masla Pilos
- 60 g syra Grana Padano Lovilio
- šťava z 1/2 citróna
- 2 lahôdkové cibuľky
- kapary Italiamo (na ozdobenie)
Postup
Šalotku a očistené stonky zelera (vňať si odložíme na neskôr) nakrájame nadrobno a na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja restujeme dozlatista. Ochutíme soľou. Očistené mäso nakrájame na menšie kúsky a pridáme restovať na panvicu. Osolíme a okoreníme. Keď sa mäso zatiahne, pridáme najemno nasekaný tymian a ryžu. Po chvíli pridáme na malé kúsky nakrájané sušené paradajky a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z vína odparil alkohol.
Na miernom ohni postupne po naberačkách prilievame vývar, aby bola ryža vždy trochu zaliata. Rizoto varíme na miernom plameni „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 20 minút. Potom rizoto zjemníme maslom a dochutíme nastrúhaným syrom Grana Padano (asi 40 g) a citrónovou šťavou. Stiahneme z ohňa, pridáme nakrájanú lahôdkovú cibuľku a dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.
Servírovanie
Do hlbšieho taniera naservírujeme porciu rizota, ktorú posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano. Ozdobíme kaparami a zelerovou vňaťou.
Francúzska bageta so syrom Brie
Počet porcií: 2
Potrebujeme: grilovacia panvica
Suroviny:
- 1 francúzska bageta
- 150 g syra Brie Chêne d´argent
- 1/2 červenej cibule
- 60 g žltých datľových paradajok
- 80 g stopkového zeleru
- 1/2 štipľavej papričky
- morská soľ v mlynčeku
- Kania čierne korenie v mlynčeku
- Kania 2 lyžice olivového oleja Primadonna
Postup
V miske zmiešame na malé kocky nakrájaný syr Brie, nadrobno nasekanú červenú cibuľu, datľové paradajky, stopkový zeler a ½ štipľavej papričky, ktorú sme zbavili jadierok. Ochutíme soľou a čiernym korením.
Francúzsku bagetu nakrájame na kolieska, ktoré opečieme na rozpálenej grilovacej panvici na olivovom oleji. Na každé navrstvíme syrovo-zeleninovú zmes a dozdobíme zelerovými lístkami.
Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk/