7 dôvodov, prečo jesť rebarboru po celý rok
1. Dobrá pre vaše kosti a zuby
Vzhľadom k vysokému obsahu vápnika, rebarbora pomáha udržať vaše kosti a zuby silné a zdravé po celý rok.
2. Dobrá pre vaše oči
Rebarbora je vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý má zásadný význam pre zdravé oči.Obsahuje beta-karotén, luteí
n a Zea-xantín, ktoré pomáhajú, aby sa vaše videnie ostré a znižuje riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Odporúčame piť rebarborový koktail zakaždým, keď trávite veľa času pri počítači. Skvelou voľbou je pridanie stonky rebarobory do akéhokoľvek smoothie.
3. Podpora zdravého imunitného systému
Rebarbora je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý pomáha k posilneniu imunitného systému.Počas jarnej sezóny má imunitný systém tendenciu byť oslabený, takže potraviny s výsokým obsahom vitamínu C sú každodennou nutnosťou. Okrem toho, vitamín C je kľúčovým aj pri produkcii kolagénu. To znamená, že konzumáciou rebarbory predchádzate predčasnému starnutiu a budete vyzerať a cítiť sa mladšie.
4. Dobrá pre vaše srdce
Rebarbora má veľmi nízky obsah kalórií a tuku - šálka nakrájanej rebarbora obsahuje asi 26 kalórií a menej ako gram tuku. Plus, rebarbora obsahuje silné antioxidanty, ako je anthocyanin a lykopén, ktoré pomáhajú znížiť riziko srdcových ochorení.
5. Znižuje krvný tlak
Draslík v rebarbore pomáha znižovať krvný tlak. Samozrejme nemôžete očakávať, že zjete pár stoniek rebarbory a okamžite bduete mať ukážkový tlak. Ale pravidelnou konzumáciou (pridávajte ju do šalátov, koláčov, koktailov), pocítite jej pozitívne účinky na vaše zdravie.
6. Pomáha pri zápche
Vďaka svojim laxatívnym účinkom, vám rebarbora môže pomôcť predchádzať a vyrovnať sa so zápchou.
Zlepšuje chuť do jedla, pomáha udržiavať váš tráviaci systém zdravý a uľavuje od bolesti žalúdka. Konzumácia rebarboru v moderovanie vám tiež môže pomôcť liečiť črevné parazity. Avšak, ak trpíte pravidelne zápchou, mali by ste navštíviť svojho lekára, tak rýchlo, ako je to možné.
7. Je všestranná
Jeden z najlepších dôvodov, prečo jesť rebarboru po celý rok, je, pretože je to lacná a univerzálna.
Môžete ju použiť na koláče, pečivo, sušienky, muffiny, pizzu, omáčky, ryžové pokrmy, smoothies, šaláty, ako neobvyklý rebarborový džem.
Kto sa bojí jej trpkejšej chute, môže ju kombinovať s jahodamy, hroznom, alebo iným bobuľovým ovocím.
Rebarborový smoothie
Potrebujeme:
1 šálku čerstvej (príp.mrazenej) rebarbory
1 menší banán
1 šálku brusnicového džúsu
½ šálky vanilkového jogurtu
Postup:
Rozmixujte všetky suroviny ponorným mixérom alebo v blenderi. Podávajte chladené.