Pripite si na Silvestra vyššou triedou
Vonku počuť ohňostroje, priatelia sa pomaly pripravujú na odpočítavanie do Nového roka, doma strieľa zátka zo sektu. Scenár, ktorý sa na Silvestra opakuje každý rok. Ak však hľadáte zmenu, aj šumivé víno môže zo Silvestra urobiť niečo extra, pokiaľ vašim hosťom ponúknete to správne. Poradíme vám, ako si vybrať novoročný prípitok a vniesť tak do silvestrovskej noci ten pravý štýl.
Šumivé víno je jedinečné tým, že sa vyrába druhotným kvasením z hotových vín. Ide teda o dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Aby cuvée (scelenie základných vín) začalo druhýkrát kvasiť, pridáva sa k nemu takzvaný tirážny likér. Ten pozostáva z kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek.
Najkvalitnejšie sekty sa vyrábajú takzvanou tradičnou metódou, pri ktorej druhotné kvasenie prebieha priamo v uzavretej fľaši. Dôkladné prekvasenie trvá niekoľko dní, po ktorom víno ostáva zrieť na kvasinkách niekoľko mesiacov, minimálne však deväť. Po tomto období dochádza k striasaniu depotu do hrdla fľaše otáčaním a následnej degoržácie, teda vystreľovaniu kalov vnútorným tlakom. Úplne nakoniec sa chýbajúci objem nahrádza expedičným likérom (zmes najkvalitnejšieho vína a cukru) a hrdlo fľaše sa uzavrie korkovým uzáverom.
Video Metódy výroby šumivého vína Hubert si môžete pozrieť tu
Návrat do Francúzska
Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú jemnejším perlením a biskvitovými tónmi. To nájdeme vo francúzskych šumivých vínach z vychýrenej oblasti Champagne, ale tiež v našich domácich výberových sektoch Hubert. Pomenované sú po pradávnych majiteľoch firmy – Johann Evangelist a Pauline Hubertovcoch.
Harmonická chuť sektu Johann E. Hubert vzniká spojením odrôd Rulandské biele a Veltlínske zelené, pre ktoré sú charakteristické citrusové, lipové, a mandľové akcenty. Pri príležitosti 185. výročia firmy navyše spoločnosť Hubert rozšírila svoju kolekciu o limitovanú edíciu „zlatého Johanna“, ktorý obsahuje lupienky z 23-karátového zlata.
Pokiaľ zatúžite po ružovom, eleganciu večera udrží Pauline Hubert rosé. Jej základom sú dôkladne vyberané bobule Frankovky modrej, ktoré navodia jemnú príchuť malín a biskvitu. Oba tieto sekty sú zároveň vyrábané z toho najlepšieho hrozna Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, ktoré je zárukou špičkovej kvality a neodolateľnej chute.
Presvedčte svoju návštevu
Pokiaľ robíte oslavu pre viac hostí, určite sa nájde niekto, kto hľadá iba prvú triedu. Aj náročnú silvestrovskú návštevu však môžete presvedčiť bohatstvom z vášho sekretára. Vyskúšajte limitovanú kolekciu Hubert XO, ktorá sa vyznačuje zrením vo fľašiach minimálne 5 rokov. Pod výnimočnosť sektu sa podpísalo aj Karpatské brandy XO, ktoré sa do neho pridáva ako expedičný likér. Tento typ brandy dozrieval v 300-litrových sudoch až 15 rokov a šumivému vínu dodáva neopakovateľný buket a nenapodobiteľnú chuť. Milovníci výnimočných sektov tiež ocenia plnú, až robustnú chuť cuvée z odrôd Chardonnay a Veltlínske zelené ročníka 2009.