Pivo a jedlo ako dokonalé spojenie.
Spoznajte pravidlá párovania chutí
Možno ste sa nikdy nezamysleli nad tým, že každé pivo dokáže vytvoriť ideálnu dvojičku s určitým jedlom. Vďaka tomu vznikajú dokonalé gastronomické zážitky a aj bežné popracovné pivo s večerou sa môže zmeniť na poriadne gurmánstvo. Pivný líder na slovenskom trhu HEINEKEN Slovensko školí svoje partnerské prevádzky v rámci programu HORECA Academy a jednou z kľúčových úloh je ukázať im práve to, že jedlo a pivo k sebe neodmysliteľne patria. Stačí poznať pár šikovných trikov a stane sa aj z vás expert na foodpairing.
Na čo by ste mali myslieť, ak chcete vytvoriť vhodnú gastronomickú dvojičku k pivu?
- Jemné techniky príprav, ako je napríklad surový stav, parenie alebo varenie sa hodia k ľahkým pivám, či ovocným a sladkým
- V prípade, že zvolíte jedlo intenzívnejšej prípravy, napríklad grilovanie, dusenie, či barbecue, potom si vyberte plnšie pivo: horké, chmeľové a sladové
- Rovnako správne vás môže naviesť aj intenzita chutí. Pivo by nemalo mať intenzívnejšiu chuť ako jedlo a naopak. Platí jednoduché pravidlo, že ani jedno nemôže prebíjať druhé, naopak musia spolu ladiť.
- Ak uprednostňujete ľahké jedlo, napríklad rybu, zvoľte aj ľahké pivo. V prípade, že máte chuť na plnú chuť pečeného mäsa, rozhodne ho najlepšie doplní silné a tmavé pivo.
- Nebojte sa kontrastu, pretože aj v prípade piva a jedla platí, že protiklady sa priťahujú. Možno by ste sa neodvážili ochutnať aromatické syry alebo jedlo s chilli príchuťou doplnené ovocným pivom, no v skutočnosti sú skvelou dvojicou!
MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ
Tento jednoduchý návod vám ukáže, ako jednoducho spoznať možností párovania jedla a piva.
Chuťový segment piva |
Technika prípravy jedla |
Jedlo |
Sladké a ovocné
|
Jemná. Surový stav, parenie, fritovanie. |
Sladké a ovocné; korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá. |
Ľahké sladové |
Veľmi jemná. Surový stav, parenie, varenie fritovanie
|
Ľahké jemné jedlá, Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky. |
Sladové horké
|
Stredne intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie. |
Slané a korenisté Ryba, mäso, zelenina. |
Intenzívne horké a chmeľové |
Stredne až intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie
|
Slané, mastné, korenisté, Mäso zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit
|
Plné sladové |
Intenzívna. Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie. |
Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou |
Pšeničné a korenisté
|
Stredná až intenzívna, Opekanie, dusenie, barbecue.
|
Umami (ázijské jedlá), Bylinky; hydina, zelenina. |
Pražené a čokoládové
|
Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue.
|
Opekané, zemité, komplexné. Mäso, Dezerty. |
Letný tip ku grilovačkám
K letu rozhodne patria grilovačky a posedenia na záhrade. Ak si chcete pre návštevu pripraviť krátku lekciu párovania jedla s pivom, máme pre vás tip.
Vyskúšajte obľúbené slovenské pivo Zlatý Bažant ´73 v kombinácii so steakom z krkovičky. Ako na to?
Steak z krkovičky s mexickým korením
SUROVINY NA 4 PORCIE:
- • Bravčová krkovička, 600g
- • Zmes korenia Mexico
- • Olej
- • Tortilla
- • Kukurica sterilizovaná bez nálevu, 120g
- • Syr Chedar
- • Cesnak
- • Soľ
- • Paradajka, 120g
- • Chili jalapeno
- • Cibuľa
- • Koriander čerstvý, 3PL
- • Limetka šťava
POSTUP: Krkovičku potrieme korením a olejom a necháme pri izbovej teplote odležať 2-3 hodiny. Tortilu /len polovicu/ posypeme hrubo strúhaným syrom a kukuricou, preložíme na polovicu. Suroviny na pico de gallo nakrájame najemno, premiešame s limetkovou šťavou a necháme v chlade odležať 2-3 hodiny. Krkovičku grilujeme 5-6 minút z každej strany, quesadillu /naplnenú tortilu/ obojstranne asi po 1 minúte. Podávame s horúcou nakrájanou quesadillou, limetkou a salsou pico de gallo.