Majstrovské pečenie – Austrália
Finálový súboj o titul Najlepšieho austrálskeho cukrára amatéra!
Milovníci sladkých dezertov a napínavého súťaženia, pripravte si zásterky! Veľkolepá súťaž Majstrovské pečenie – Austrália sa blíži k svojmu vrcholu a v piatok 18. apríla o 19:45 na televíznej stanici TV Paprika nás čaká napínavé finále 12. série. Repríza bude odvysielaná v pondelok o 12:30.
Dvanástka zapálených amatérskych cukrárov sa počas desiatich týždňov popasovala s tridsiatimi náročnými výzvami v ikonickom súťažnom stane, postavenom tentoraz v austrálskej krajine. Porota bedlivo sledovala každý ich pohyb a výtvory, zatiaľ čo rúry boli neustále rozpálené na maximum. Teraz prichádza čas na posledný súboj, ktorý rozhodne o tom, kto si odnesie titul Najlepší austrálsky cukrár amatér!
Vo finále budú súťažiaci predvádzať nielen svoju precíznosť a technické zručnosti, ale aj kreativitu a cit pre chuťovú harmóniu. Jednou z finálových výziev bude príprava luxusnej mrkvovej torty „Torta Camilla“, ktorý preslávil Giuseppe. Tento dezert je dokonalou kombináciou vône pomarančov, sladkosti figového džemu s vlašskými orechmi a jemného krémového syrového frosting-u.
Ak ste fanúšikom ikonického formátu, rozhodne si nenechajte ujsť túto austrálsku verziu plnú srdečných momentov, humoru, emócií a samozrejme, famózneho pečenia. Majstrovské pečenie – Austrália prináša nielen súťaž, ale aj oslavu domáceho cukrárskeho umenia v tom najlepšom svetle – a finále 12. série bude skutočne sladkou bodkou za jedinečnou sezónou.
Recept na Giuseppeho „Torta Camilla“ Mrkvovú Tortu
Ingrediencie na korpus: 4 veľké vajcia, 300 g jemného trstinového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, 160 ml slnečnicového oleja, 375 g mrkvy, nastrúhanej, jemne nastrúhaná kôra z 2 pomarančov, 450 g múky typu „00“, preosiatej, 1½ PL prášku do pečiva, 1 PL mletej škorice, ½ ČL mletého zázvoru, ¼ ČL soli, 180 g mletých mandlí, 225 g čerstvej pomarančovej šťavy.
Na figový a orechový džem: 600 g fíg, rozštvrtených, jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, 150 g želírovacieho cukru, ½ ČL pektínu, 40 g vlašských orechov, nasekaných.
Na krém z čerstvého syra: 110 g nesoleného masla, zmäknutého, 200 g práškového cukru, 1 ČL vanilkovej pasty, jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, 190 g plnotučného čerstvého syra (napr. Philadelphia).
Na kandizované orechy: 50 g vlašských orechov, 25 g javorového sirupu
Na kandizovanú mrkvu: 1 veľká mrkva, 100 g kryštálového cukru
Na ozdobu: 1 figa, nakrájaná na 8 mesiačikov
Vybavenie, ktoré budete potrebovať: 3x tortové formy s priemerom 20 cm, vymastené a vystlané papierom na pečenie, 1 plech vystlaný papierom na pečenie, veľké cukrárske vrecko, stredné cukrárske vrecko s malou hviezdičkovou špičkou, stredné cukrárske vrecko s veľkou hviezdičkovou špičkou, stredné cukrárske vrecko so strednou hladkou špičkou, 2–3 varešky s namastenou rúčkou.
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C (160 °C s ventilátorom). V mise mixéra vyšľahajte vajcia, cukor a vanilkový extrakt do trojnásobného objemu. Pri nízkych otáčkach prilievajte olej, pridajte nastrúhanú mrkvu a kôru z pomarančov. Do zmesi vmiešajte múku, prášok do pečiva, koreniny, soľ a mandle. Nakoniec pridajte pomarančovú šťavu. Cesto rozdeľte do troch 20 cm tortových foriem a pečte 30–35 minút. Uvarte figový džem zmiešaním fíg, cukru, pektínu a pomarančovej kôry. Po vychladnutí vmiešajte vlašské orechy. Pripravte si frosting – vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vanilkovú pastu, pomarančovú kôru a krémový syr. Vlašské orechy skaramelizujte s javorovým sirupom v rúre. Nastrúhajte mrkvu na pásiky, uvarte ich v cukrovom sirupe, vysušte a stočte na varešky. Poskladajte tortu: natrite korpusy frostingom a figovým džemom. Ozdobte polonahým efektom, kandizovanými orechmi, figami a stočenými mrkvovými pásikmi.
Nenechajte si ujsť veľké finále, kde sa rozhodne o osude posledných súťažiacich! Kto si odnesie vavríny slávy a titul Najlepší austrálsky cukrár amatér? Finálový diel Majstrovského pečenia – Austrália sledujte v piatok 18. apríla o 19:45 na televíznej stanici TV Paprika. Ak premiéru nestihnete, nezabudnite si naladiť reprízu v pondelok o 12:30. Sledujte Majstrovské pečenie – Austrália a nechajte sa inšpirovať tými najlepšími sladkými kreáciami!