Hľadáte inšpiráciu na grilovanie?
Vyskúšajte recepty od MasterChefa Romana Kotlářa!
Leto je tu a s ním aj teplé dni a večery, ktoré volajú po posedeniach s rodinou alebo priateľmi niekde v prírode či na záhrade. A čo iné patrí k príjemnému vonkajšiemu posedeniu ako skvelé jedlo? Ak hľadáte inšpiráciu na to, aké mäso hodiť na rozpálený gril a aký recept vykúzliť, nechajte sa inšpirovať víťazom súťaže MasterChef, Romanom Kotlářom, ktorý sa rozhodol predať niečo zo svojho umu.
BRAVČOVÝ BURGER
Doba prípravy:
30 minút
Ingrediencie:
- 4 žemle na burger
- 520 g mletého bravčového mäsa (1 : 2 bok a stehno)
- 8 lyžíc kečupu (Ak pripravujete domáci, odporúčam pridať do základu červenú papriku.)
- 1 väčšia červená cibuľa
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 lyžica cukru/medu
- 16 plátkov salámy chorizo
- 3 čili papričky naložené nakyslo
- 2 hrste rukoly
- pár lístkov bazalky
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Mleté mäso ochutíme soľou, čiernym korením a vytvarujeme do tvaru burgeru. Počas tepelnej úpravy sa mäso zmrští, preto by mal byť priemer mäsa asi o 1 cm väčší než priemer žemle. Uprostred burgeru ešte urobíme palcom jamku, vďaka čomu sa bude mäso opekať rovnomerne.
- Burger dáme na rozpálený gril alebo na panvicu a z oboch strán opečieme asi 7 minút.
- Zatiaľ čo sa mäso opeká, nakrájame cibuľu na čo najtenšie kolieska.
- V miske zmiešame vínny ocot, cukor/med, soľ a čierne korenie. Miešame, kým sa kryštáliky nerozpustia, potom vložíme do misky aj cibuľu a necháme marinovať.
- Čili nakrájame na tenšie kolieska, pripravíme rukolu a bazalkové listy.
- Na poslednú minútu pridáme k mäsu na opečenie taktiež chorizo a rozkrojené žemle potreté olejom na rezných stranách.
- Nakoniec obe polovice žemle potrieme na rezných stranách kečupom, na spodnú polovicu žemle vrstvíme postupne rukolu, cibuľu, mäso, chorizo, čili a bazalku. Nakoniec priklopíme vrchnou polovicou žemle.
Odporúčaný nápoj:
Pepsi Cola/Pepsi MAX
HOVÄDZÍ BURGDOG
Doba prípravy:
45 minút
Ingrediencie:
- 4 rožky na hotdog
- 400 g mletého hovädzieho masa (1 : 2 rebro a krk)
- 150 g čedaru
- 16 plátkov pancetty
- 2 kyslé uhorky
- 1 stredná červená cibuľa
- 2 stredné paradajky
- 10 lyžíc kečupu
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 1 lyžička cukru
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Čedar nakrájame na hranolčeky (asi 0,7 cm x 0,7 cm x 15 cm).
- Mäso ochutíme soľou a čiernym korením.
- Pomocou potravinovej fólie vytvarujeme burdog. Ako postupovať: Na fóliu kladieme najskôr plátky pancetty tak, aby sa dlhšie strany vedľa seba zľahka prekrývali.
- Na pancettu dáme vrstvu mletého hovädzieho mäsa v rovnomernej výške a v takej ploche, aby nám mäso po zarolovaní rovnomerne obalilo syr, ktorý dáme doprostred. Potom pancettu s mäsom a syrom zrolujeme. Zamotaná rolka by mala byť dostatočne utiahnutá, aby sa pri opekaní nerozpadla, k čomu nám dopomôže práve potravinová fólia.
- Burdog na grile alebo na panvici zo všetkých strán rovnomerne opečieme. Ak zvolíte kvalitné a vyzreté hovädzie, čo odporúčam, pri opekaní mäsa si môžete vybrať stupeň prepečenia rovnako ako pri príprave steaku. Pre stupeň medium stačí mäso opekať asi 3-4 minúty z každej strany.
- Medzitým pripravíme salsu. Paradajky (iba dužinu bez jadier), uhorky a cibuľu nakrájame na malé kocky.
- V miske zmiešame ocot, soľ, čierne korenie, cukor a pridáme nakrájanú zeleninu. Necháme marinovať.
- Rožok pozdĺžne nakrojíme (pozor, nedokrojiť), jeho vonkajšie strany zľahka potrieme olejom alebo masťou a na poslednú minútu ho dáme zo všetkých strán opekať spolu s burdogom.
- Nakoniec obe strany rožka potrieme zvnútra kečupom, vložíme burdog a zasypeme salsou.
Odporúčaný nápoj:
Pepsi Cola/Pepsi MAX
TORTILLA S CAESAR ŠALÁTOM
Doba prípravy:
20 minút + pečenie kuracích stehienok
Ingrediencie:
- 4 tortilly (priemer asi 20 cm)
- 1 rímsky šalát
- 2 upečené a „obraté“ kuracie stehienka bez kože
- 8 tenkých plátkov svetlého pečiva bez posypu
- 2 hrste hoblín parmezánu
- 4 plátky pancetty
- 8 lyžíc majonézy
- 1 a pol plátku ančovičky naloženej v oleji
- hrsť kapár
- hrsť najemno nastrúhaného parmezánu
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 celý strúčik cesnaku
- kôra a šťava z jedného citróna
- pol lyžičky dijonskej horčice
- pol lyžičky hrubozrnnej horčice
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Na prípravu dresingu zmiešame majonézu, najemno nastrúhaný parmezán, najemno posekané kapary a ančovičky, oba druhy horčice, prelisovaný cesnak, citrónovú kôru a šťavu, soľ a čierne korenie.
- Rímsky šalát natrháme na kúsky (asi 4 x 4 cm).
- Obraté kura osolíme a okoreníme čiernym korením.
- Plátky pancetty dochrumkava opečieme na miernom ohni a nalámeme na menšie kúsky.
- Plátky svetlého pečiva dochrumkava opečieme na tuku po slanine, potom ich potrieme strúčikom cesnaku a nalámeme na menšie kúsky.
- Listy rímskeho šalátu zmiešame s dostatočným množstvom dresingu (časť by ešte mala zostať).
- Tortillu neopekáme, iba nasucho nahrejeme, aby zmäkla.
- Nakoniec ohriatu tortillu potrieme zvyšným dresingom, potom postupne vrstvíme šalát, kura, nalámané plátky pečiva a pancetty a zasypeme hoblinami parmezánu. Tortillu zabalíme.
Odporúčaný nápoj:
Pepsi Cola/Pepsi MAX