Chemické laboratórium v našom tele
potrebuje dôkladnú údržbu
Presne tak, reč je o pečeni. Jej činnosť zabezpečuje obnovu, tvorbu i riadenie tela. Často je označovaná ako filter; v skutočnosti funguje doslova ako chemická továreň spracúvajúca všetky látky zachytené v krvi. O jej dôležitosti preto niet pochýb, no o jej zdravie a funkčnosť sa treba aj primerane starať.
Pečeň je centrálou metabolizmu a jedných z kľúčových orgánov ľudského tela. Jej činnosť je nenahraditeľná, avšak súčasná moderná doba „prispieva“ k jej poškodzovaniu. Svoje tak zohrá životný štýl plný nezdravého jedla, časté požívanie alkoholu, fajčenie, ale tiež stres, užívané lieky či psychické vyčerpanie. Ak na pečeň tieto faktory pôsobia dlhodobo, dochádza k jej systematickému poškodzovaniu. Zlou správou je, že prvotné príznaky sú často zanedbateľné, prípadne sa takmer vôbec nevyskytujú. Diagnózy ako cirhóza, steatóza alebo hepatitída sa tak odhalia až v pokročilých štádiách. Dobrou správou však je, že pečeň sa dokáže zregenerovať a dokonca aj dorásť do pôvodnej veľkosti (po transplantácií). Základom je vedieť sa o ňu starať. Čo teda pečeni škodí, pomáha, ako rozoznať varovné signály jej prípadného poškodenia či zníženej funkcie?
Čo jej škodí?
Zdravie a funkčnosť najviac ovplyvňuje práve spôsob života, ktorý daný človek vedie. Pokiaľ konzumujeme množstvo tučných alebo pikantných jedál, údenín či mäsa, a to na dennodennej báze, pečeň tým značne trpí. Zbytočne ju zaťažujú, rovnako tak aj celý tráviaci systém. Prekvapivo možno vyznie fakt, že zdravie pečene ohrozujú aj rôzne bylinky a čaje. V tej najlepšej viere – čím viac, tým lepšie – robíme našej pečeni i zdraviu celkovo skôr medvediu službu. Obzvlášť, ak sa jedná o žihľavový či akýkoľvek iný bylinný čaj, ktorý konzumujeme dlhšie, ako je odporúčaná doba. Tá sa zvyčajne pohybuje okolo 2 týždňov, pričom by sme nemali presiahnuť ani počet odporúčaných šálok. Prečo? Účinné zložky v bylinkách sa odbúravajú práve v pečeni; pokiaľ sa s nimi musí „pasovať“ pravidelne, zaťažujú ju. Preto platí, s bylinkami opatrne!
Menej prekvapivý je fakt, že alkohol predstavuje pre pečeň hotovú pohromu. Pravidelné požívanie v nadmerných dávkach môže spôsobiť jej nenávratné poškodenie, tzv. cirhózu. Na pohárik či dva však nemusíte hneď zanevrieť. Odborníci tvrdia, že pre telo sú vždy prijateľnejšie menšie dávky, ako raz za čas a vo veľkom množstve. Nezabudnite však vždy pred tým zjesť kalorickejšie či mastnejšie jedlo; to spomalí jeho vstrebávanie a čiastočne ochráni pred množstvom toxínov. Alkohol striedajte ideálne s čistou vodou alebo minerálkou.
Čo ešte negatívne vplýva na pečeň?
- Fajčenie – chemikálie obsiahnuté v tabakovom dyme môžu spôsobiť zápal a eventuálnu cirhózu; riziko vzniku karcinómu je vyššie u fajčiarov s hepatitídou typu B a C.
- Paracetamol a lieky – paracetamol je súčasťou liekov na znižovanie horúčky a tlmenie bolesti. Vo vysokých dávkach, prípadne v kombinácii s alkoholom pôsobí na pečeň a ostatné orgány toxicky. Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia liečiaci sa antibiotikami, alebo dlhodobo užívajúci antidepresíva.
- Obezita a cukrovka – aj civilizačné ochorenia majú na zdravie pečene vplyv. Vysoká koncentrácia tuku v krvi môže spôsobiť steatózu, čiže stukovatenie pečene. Ide o nealkoholickú formu cirhózy, kedy pečeň „obrastie“ tukom. Podobne to majú aj ľudia trpiaci diabetom.
- Priveľa soli, cukru a iných sladidiel
- Prípadné genetické a vrodené predispozície
Nezačína to bolesťou!
Činnosť pečene je síce nenahraditeľná, no o tom, že ňou nie je niečo v poriadku, sa neraz dozvedáme až neskoro. Napriek tomu existujú rôzne varovné signály; ako teda rozpoznať, že je v ohrození?
- Zrkadielko, zrkadielko...
Chemické laboratórium či filter organizmu – podobné označenia sa pečeni nepripisujú len tak. Zbavuje krv toxínov, škodlivín a ostaných telu zbytočných látok. Zdravú pečeň preto môžete odhaliť pri pohľade do zrkadla! Ako? Zmerajte sa na stav pokožky. Práve koža je orgánom, na ktorej sa (ne)činnosť pečene prejaví najskôr. Môže to začať vytváraním suchých svrbivých miest, zvýšenou citlivosťou a podráždením, zápalmi. Pridružiť sa však môžu aj oveľa vážnejšie a viditeľnejšie zmeny vyvolané hromadením toxínov, najmä farbiva bilirubín. To vyvoláva zožltnutie kože, končekov prstov a nechtov.
- Trápi sa aj trávenie...
Odkontrolovať zdravie svojej pečene môžete aj tak, že budete sledovať zmeny vo svojom trávení a vylučovaní. Činnosť pečene totiž ovplyvňuje metabolické procesy – jej poruchy preto neraz signalizujú nevoľnosti a zvracanie. Navyše môžete trpieť stratou chuti do jedla, pocitmi plnosti, a logicky i výrazným úbytkom na váhe. Spozornieť by ste však mali aj pri zmenách vo vylučovaní; obzvlášť ak vás trápia kŕče, plynatosť, časté hnačky alebo zápchy. Jedným z príznakov ochorenia pečene je tiež sivá či bledá stolica; zmeny farby sa však môžu týkať aj moču, konkrétne jeho stmavnutím.
- Chronická nie je dočasná!
Únava a vyčerpanie z času na čas postihne každého z nás. Ak však tieto problémy pociťujete dlhodobo, navyše aj po dlhom spánku či oddychu, môže to byť príznakom chorej pečene. Ak nie sú toxíny a škodliviny v krvi filtrované, zostávajú v tele a hromadia sa v orgánoch. Tým spomaľujú ich činnosť a výsledkom tak je chronická únava, malátnosť a vyčerpanie.
Zdravá pečeň začína na tanieri
Pečeň sa aj po vážnejšom poškodení dokáže relatívne dobre zregenerovať. Či ste na sebe spozorovali niektorý z vyššie uvedených príznakov, alebo vám na preventívnej prehliadke lekár zistil neprimerané hodnoty v pečeňových testoch – cesta za obnovením jej zdravia začína na tanieri! V žiadnom prípade však nepomyslite na drastické diéty alebo detoxikačné kúry. Tie pečeni viac ublížia, ako pomôžu. Namiesto toho sa zamerajte na správnu skladbu jedálnička, v ktorom by určite nemali pravidelne chýbať tieto suroviny:
- Zelená listová zelenina – či už ju do svojho jedálnička zakomponujte vo forme štiav, ako varenú či surovú prílohu, vašej pečeni padne určite na úžitok! Vysoký obsah chlorofylu pôsobí v krvnom obehu doslova ako „vysávač“ na tzv. enviromentálne toxíny (napr. zo znečisteného ovzdušia a pod.). Pomáhajú neutralizovať ťažké kovy, chemické látky, pesticídy a chránia pečeň. Doprajte si preto ľadový šalát, rukolu, valeriánka alebo špenát či čakanku.
- Mrkva a cvikla – obsahujú rastlinné flavonoidy a beta-karotén, ktoré stimulujú a zlepšujú funkciu pečene.
- Brokolica, karfiol, kapusta – ich konzumácia zvyšuje množstvo glukozinolátov v organizme, ktoré pomáhajú produkovať enzýmy v pečeni, odstraňovať karcinogény a ostatné toxíny z tela a tým výrazne prispievajú k zníženiu rizika rakoviny.
- Cesnak – „všeliek“, silný prírodný antioxidant obsahujúci alicín a selén, ktoré čistia pečeň.
- Jablko – obsiahnutý pektín uvoľňuje toxíny z tráviaceho traktu a pomáha tak pečeni lepšie zvládnuť toxické zaťaženie počas procesu čistenia.
- Citrón a grep – vitamín C znásobuje čistiace procesy v pečeni, „štartuje“ produkciu detoxikačných enzýmov a odstraňovanie karcinogénov.
- Vlašské orechy – množstvo arginínu pomáha pečeni zbaviť sa amoniaku, omega-3 mastné kysliny podporujú jej čistenie.
- Pestrec mariánsky – výrazný antioxidant okrem iného podporuje aj imunitu! Blahodarne pôsobí nielen na pečeň, ale aj žlčník a celý tráviaci systém. Pomáha obnovovať pečeňové bunky, podporuje tvorbu žlče
- a znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pestrec mariánsky dokonca pomáha aj pri vážnych ochoreniach ako cirhóza, steatóza, hepatitída typu B a C, mononukleóza, žlčníkových kameňoch a pod. Preto je neoddeliteľnou súčasťou výživových doplnkov na podporu činnosti a regenerácie pečene. Nájdete ho aj v Carbofite Plus. Carbofit Plus účinkuje hneď v dvoch krokoch: 1. extrakty z pestreca mariánskeho a feniklu pomáhajú detoxikovať pečeň, vyplavovať nahromadené odpadové látky a tým prispievajú k jej regenerácii a správnemu fungovaniu. 2. aktívne čierne uhlie vyrobené zo zuhoľnatených kokosových škrupín podporuje trávenie a črevnú mikroflóru, viaže na seba toxíny a škodliviny zodpovedné za tráviace ťažkosti a hnačky; Carbofit Plus dostanete v lekárňach, na objednávku. www.dacomslovakia.sk