Ako si vybrať vhodnú panvicu?

26.09.2024 20:37

Výber správnej panvice na varenie je rovnako dôležitý ako výber ingrediencií pre vaše kulinárske umenie. Hlavnými kritériami sú nepriľnavý povrch, veľkosť a tvar, prípadne aj niektoré šikovné funkcie.

 

V tomto článku sa ponoríme do sveta panvíc a panvičiek a prezradíme Vám niekoľko jednoduchých tipov, ako si medzi nimi vybrať. „Dobrá panvica je základom úspešného varenia. Kvalita materiálu priamo ovplyvňuje nielen chuť a štruktúru vašich jedál, ale uľahčuje aj jeho prípravu a údržbu. Investícia do vysoko kvalitného materiálu sa vám vráti v podobe dlhej životnosti, ale aj tým, že vaše varenie môže byť vďaka kvalitnej panvici zdravšie,“ zdôrazňuje Jakub Švajgl, produktový manažér spoločnosti Tefal.

Rozhodujte sa podľa toho, aké jedlo pripravujete najčastejšie a aký spôsob úpravy preferujete. Potrebujete panvicu na vyprážanie, dusenie, restovanie, grilovanie alebo zapekanie? Univerzálna panvica na vyprážanie je vhodná na každodenné použitie, napríklad na úpravu mäsa alebo vajíčok. 

Panvica Wok s menším dnom a vysokými zaoblenými stranami je skvelá na prípravu ázijských jedál a restovanú zeleninu. A aj taká 

panvica na palacinky môže mať všestranné využitie, hodí sa napríklad pri príprave fajitas alebo grilovaných sendvičov. Ak máte radi zapekané pokrmy, je dobré siahnuť po panvici, z ktorej môžete jednoducho odňať rukoväť a hneď ju presunúť do rúry. Okrem toho takýto riad šetrí miesto v kuchyni a umývačke riadu.


Typ panvice podľa materiálu a povrchu

Možnosti materiálov sú široké, nerozhodujte sa len podľa aktuálnych trendov, ale predovšetkým podľa svojho životného štýlu. Môžete si vyberať zo širokej ponuky nepriľnavých povrchov, ktoré sú vhodné na rýchle a jednoduché varenie a zabraňujú pripaľovaniu pokrmov.  Kvalitný materiál je kľúčový pre dlhú životnosť, rozloženie tepla, ale aj pre vaše pohodlie.

Typ panvice podľa veľkosti

Pri výbere panvice zohráva dôležitú úlohu aj jej veľkosť. Tá by mala zodpovedať počtu osôb, pre ktoré varíte. Pre jednu alebo dve osoby vám stačí panvica s priemerom 20-24 cm. Pre 3-4 stravníkov zvoľte stredne veľkú panvicu v rozmedzí 25-30 

cm a pre väčšiu domácnosť alebo prípravu jedla na niekoľko dní dopredu zvoľte panvicu väčšiu ako 32 cm.

Praktické odporúčania

Skontrolujte si, či je vami vybraná panvica kompatibilná s vaším typom sporáka (plyn, elektrika, indukcia, sklokeramika). A ak hľadáte tipy, ktoré vám varenie uľahčia, siahnite napríklad po panviciach so senzorom, ktorý vám ukáže, kedy je panvica v optimálnej teplote a je pripravená na varenie (napr. Tefal Thermo-Signal™). Aby ste ušetrili miesto, panvice s odnímateľnými rukoväťami sú vhodné na bežné varenie na sporáku, aj na pečenie v rúre.

 

Údržba

Správna starostlivosť o panvice vám zaručí ich dlhú životnosť a dokonalé výsledky varenia. Pri používaní si vyberajte plastové alebo drevené nástroje, kovové len v prípade panvíc s vysokou odolnosťou (napr. panvice s prímesou titánu). Vyhnite sa tiež krájaniu priamo na panvici, aby ste nepoškriabali nepriľnavý povrch. Nikdy nenechávajte prázdnu panvicu na zapnutom sporáku a vždy ju používajte s príslušnou veľkosťou platne na sporáku. Po varení vždy nechajte panvice vychladnúť, umyte ich v horúcej vode s jemným umývacím prostriedkom a dôkladne vysušte. Tento jednoduchý postup starostlivosti zabezpečí, že panvice zostanú v optimálnom stave a budú vám pri varení spoľahlivo slúžiť.

Náš tip:

Súprava riadu Tefal Ingenio Unlimited obsahuje 2 panvice a odnímateľnú rukoväť. Tieto inteligentné nepriľnavé panvice boli navrhnuté tak, aby zvládli čokoľvek – majú špeciálnu úpravu proti poškriabaniu, ktorá zvládne aj kovové náčinie. A úplne nový nepriľnavý povrch TITANIUM Anti-Scratch, ktorý vydrží šesťkrát dlhšie v porovnaní so štandardným povrchom značky Tefal. Riad Ingenio naviac zjednodušuje varenie - nádoby na varenie môžete preložiť z varnej dosky do rúry a zvyšky uložíte do chladničky, vďaka systému odnímateľnej rukoväte, ktorý poskytuje výnimočné pohodlie pre každý deň.

Viac na www.tefal.sk alebo www.homeandcook.sk.