Ako prekonať jeseň v dobrej nálade?

18.09.2024 22:51

Už čochvíľa nastane obdobie, keď budú slnečné lúče skúpejšie a chlad a dážď sa nenápadne votrie do našich životov. Väčšina toto obdobie nemá v láske a nejako ho len pretrpí. Poradíme vám, ako si ho perfektne užiť a prežiť v dobrej nálade.

 

Dobroty na tanieri

Jedlo má neuveriteľnú moc. Okrem zasýtenia dokáže pomôcť telu a mysli sústrediť sa, zregenerovať, zahriať sa, aj zlepšiť náladu. A to práve na jeseň potrebuje! Stačí si vybrať tie správne potraviny. Ktoré sú to? Potraviny, ktoré zohrievajú a dodávajú energiu sú napríklad banány, sušené ovocie, gaštany, strukoviny, chudé aj hovädzie mäso, obilninové a ovsené kaše, pór, zázvor, kurkuma či škorica. Zlepšiť náladu pomôžu napríklad potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny (ryby), na selén (para orechy, sardinky, slnečnicové semienka, vajíčka, ovsené vločky), bobuľovité ovocie, horká čokoláda, fermentované potraviny aj káva.

 

Pravidelný pohyb s endorfínmi

 

Pohyb je pre organizmus prirodzený a pri cvičení a športovaní sa do tela uvoľňujú endorfíny - hormóny šťastia. V lekárskom prostredí sa označujú aj ako opiátové peptidy, ktoré majú podobné účinky ako lieky proti bolesti a úzkosti. Endorfíny po vyplavení prinášajú pokoj, vyrovnanosť a dobrú náladu. Udržujú aj bystrý mozog, chránia srdce a pomáhajú znížiť vnímanie bolesti. Dôležité je vykonávať nejaký druh pohybu pravidelne, výber záleží len na vás. Prechádzky na čerstvom vzduchu, rýchla chôdza, beh, kolektívne športy, bicykel, plávanie – hocijaká aktívna činnosť by mala robiť najmä radosť.

 

Kvalitný a zdravý spánok

 

Účinným bojovníkom proti jesennej zlej nálade je kvalitný spánok. Veď čo je lepšie ako sa ráno prebudiť oddýchnutý a plný energie? „Zaspávať v kvalitnej posteľnej bielizni je pre organizmus mimoriadne prospešné. V našej ponuke máme teraz novinky z kvalitných materiálov, ktoré si zamilujete. Vankúše a prikrývky CAMEL sú vyplnené 100% ťavou srsťou, ktorá má vynikajúce termoregulačné vlastnosti, ktoré zabezpečia pokojný spánok bez teplotných výkyvov. Naviac tento prírodný materiál má antibakteriálne a antialergické vlastnosti a je priedušný. Alebo si vyberte luxusnú kolekciu MERINO. 

Tieto lôžkoviny z ovčej vlny vytvárajú suché teplo, ktoré je prospešné pre kĺby a svaly, ktoré sa tak dokážu uvoľniť. Pôsobí pozitívne aj na reumatizmus, na stuhnutú chrbticu a uľavuje od jej bolesti,“ hovorí Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

 

Koníčky a záľuby

 

K dobrej nálade vám dopomôžu činnosti a aktivity, z ktorých máte neskutočnú radosť. Určite viete, ktoré sú to. Nájdite si na ne čas, odvďačia sa vám pocitmi šťastia. Kultúrne podujatia, šport, varenie a pečenie, ručné práce, wellness či masáže, doprajte si všetko, po čom vaše telo túži.

 

 

Fotogaléria: Ako prekonať jeseň v dobrej nálade?